Actua

Verlaagd btw-tarief van 6% inzake afbraak- en heropbouw nu ook mogelijk voor huurwoningen

 

Op 20 maart 2024 heeft Minister Van Peteghem binnen de regering een akkoord bereikt inzake het verlaagd btw-tarief. Zo zal het verlaagd btw-tarief van 6% uitgebreid worden naar afbraak- en heropbouwprojecten van woningen die verhuurd zullen worden.

Om in aanmerking te komen voor het 6% btw-tarief, zijn er alvast enkele voorwaarden; 

 

  • Er moet sprake zijn van afbraak en heropbouw;
  • Enkel de bouwheer kan genieten van het 6% tarief, niet de koper. De bouwheer mag zowel een natuurlijk persoon, als een rechtspersoon zijn;
  • De bewoonbare oppervlakte moet kleiner zijn dan 200m²;
  • De huurder moet een natuurlijk persoon zijn die er zijn hoofdverblijfplaats zal vestigen. De 6% regel geldt dus niet voor vakantiewoningen of studentenkoten.
  • De bouwheer moet de woning gedurende 15 jaar verhuren aan één of opeenvolgende huurders. Indien de woning in tussentijd verkocht wordt of voor andere doeleinden zal gebruikt worden, moet het btw-voordeel (pro rata) teruggestort worden.

 

De regeling moet eerst nog wel officieel in het parlement worden goedgekeurd, maar de verwachting is dat dit niet lang op zich zal wachten. De uitbreiding van het 6% btw-tarief voor huurwoningen zal in werking treden op de 1ste dag van de maand na publicatie in het Belgisch Staatsblad.